تست گزارش
برای آن که بدانیم در شرایط فعلی و پس از پاندمی چه اقداماتی برای کسبوکار خود انجام دهیم، ابتدا باید بدانیم همهگیری تا چه زمانی ادامه دارد و چه موقع پایان مییابد. نتیجه تحقیقات و پیشبینی کارشناسان در گزارش جدید مکنزی اعلام شده است و زمان پایان پاندمی را با توجه به ۷ فاکتور پیشبینی کرده است.
- فاکتور اول: جمعیت واکسینه شده؛ نسبت افرادی که واکسن دریافت کردهاند.
- فاکتور دوم: تامین دوزهای بعدی؛ قراردادی که کشورها برای تهیه دوزهای موردنیاز بستند.
- فاکتور سوم: آمادگی زنجیره تامین
- فاکتور چهارم: تمایل عمومی مردم به واکسیناسیون
- فاکتور پنجم: جمعیت زیر ۱۹ سال؛ این گروه بازگشت به زندگی نرمال را آسانتر میکنند اما ایمنی جمعی آنها مشکلتر است.
- فاکتور ششم: ایمنی طبیعی یا نرخ ابتلا به کووید؛ نرخ بالای افرادی که پس از ابتلا به ایمنی طبیعی رسیدند نیاز به واکسیناسیون برای ایمنی جمعی را کاهش میدهد.
- فاکتور هفتم: شیوع جهشهای نگرانکننده
به طور کلی دو نقطه پایان برای پاندمی میتوانیم تصور كنیم:
۱. برگشت گام به گام به حالت عادی
۲. ایمنی جمعی
ممکن است پایان پاندمی در نقاط مختلف جهان متفاوت باشد. در حالت اول قدم به قدم جنبههای مختلف زندگی اجتماعی و اقتصادی افراد حالت عادی پیدا میکند که ترتیب و سرعت آن نیز بستگی به شرایط هر کشور دارد ولی چیزی که مشخص است همه به سرعت به زندگی قبل از کرونا برنمیگردند. در عوض در بیشتر فعالیتهای کار و زندگی مردم تغییر محسوسی رخ میدهد. این تغییرات مرحلهای میتواند شامل شروع کلاسهای درسی حضوری باشد، کاهش محدودیتها در کافهها و رستورانها باشد، حضور در جمعهای بزرگتر باشد، بازگشایی ادارهها و شرکتها باشد و ممنوعیتهای پروازهای داخلی و خارجی کمتر شود.
پیشبینی مکنزی برای اتمام پاندمی در انگلستان و امریکا فصل سوم ۲۰۲۱ و برای اتحادیه اروپا با توجه به موج جدید در آنجا، فصل چهارم میلادی اعلام شده است. بدین ترتیب اگر براساس این فاکتورها بخواهیم برای کشور خودمان پیشبینی کنیم، اینطور به نظر میرسد که تا پایان پاندمی ۷ ماه فاصله داریم.
—–« روز اول »—–
بعد از رکود ناشی از همهگیری چگونه ريكاوري كنيد؟
اقدامات عمومی به منظور عبور از این بحران مانند استفاده بیشتر از تکنولوژی، روی آوردن به AI، همسو کردن فعالیتهای بازاریابی با ترندهای جدید، اطمینان از اطلاع مشتریان از خدمات جدید و … را بارها شنیدهاید؛ پس در این گزارش به اقدامات کلیدی و موثر دیگری میپردازیم.
تحلیل دورکاری تیم خود؛
آیا بعد از یک سال دورکاری بازدهی نیروهای فعال شما کاهش یافته است یا نتیجه دورکاری رضایتبخش بوده است؟ عملکرد تیمهای مختلف خود را با شاخصهای مناسب ارزیابی و تحلیل کنید، سپس تصمیم بگیرید چه تغییراتی میخواهید اعمال کنید.
پاسخگویی به رفتارهای جدید کاربران؛
رفتارها و ترجیحات جدید مخاطبان خود را در طی پاندمی بررسی کنید و ببینید به کدام یک از آنها میتوانید پاسخ مناسب بدهید. کارشناسان این حوزه میگویند فرصت و ثروت در جاییست که بدانیم چه چیزهایی قرار است با ما بمانند و قرار نیست به حالت قبل از کرونا برگردند.
انجام تحقیقات جدید در مارکت خود؛
از زمان شروع قرنطینه تاکنون دادههای مختلفی در پلتفرم شما جمع شده است، فیدبکهایی از مشتریان خود دارید و در همین راستا تحقیقات تکمیلی میتواند در تصمیمگیریهای کلیدی که پیشرو دارید به شما کمک شایانی کند.
پیوت؛
ابتدا بررسی کنید آیا پیوت در این شرایط برای نجات استارتاپ شما مناسب است یا خیر. در صورت مثبت بودن پاسخ، زمان را از دست ندهید.
تحلیل دورکاری تیم خود؛
همزمان که نیروهای زیادی از استارتاپها به راحتی دورکار شدند، مشاغل زیادی نیاز به حضور فیزیکی افراد داشتند. برای اینکه مشخص شود کدام مشاغل میتوانند بدون اینکه افت کارایی داشته باشند دورکار شوند، یک تحقیق گسترده انجام شد.

این تحقیق که روی ۸۰۰ شغل مختلف انجام شد، نشان میدهد ۲۰ تا ۲۵ درصد نیروها در کشورهایی با اقتصاد پیشرفته میتوانند بدون افت کارایی، دورکاری کنند. این آمار ۴ تا ۵ برابر بیشتر از آمار قبل از کرونا است.
همچنین نمودار نشان میدهد در انگلستان نیمی از پرسنل کمتر از یک روز در هفته را میتوانند دورکاری کنند ولی این عدد در هند نزدیک به ۸۰% است. بنابراین در این کشورها اکثر نیروها باید سرکار خود حاضر باشند. در آلمان ۲۷% مشاغل میتوانند ۳ تا ۵ روز در هفته دورکار باشند که شامل شغلهایی مانند مدیران مالی، تحلیلگران بازار و آمارگران میشود.
در طی ۱.۵ سال گذشته از زمان شیوع این بیماری، افراد زیادی با خرید میز و صندلی اداری و تجهیزات جانبی فضای مناسب دورکاری را در خانه خود ایجاد کردند و از طرف دیگر شرکتها در حال برنامهریزی برای مدل همکاری ترکیبی (حضوری و دورکاری) هستند که به آنها این امکان را میدهد که فضای اجارهای شرکت را کوچک کنند.
از آنجاکه موضوع دورکاری روی جنبههای مختلف کار و زندگی افراد تاثیرگذار است در این فرصت به آن پرداخته شد تا به مدیریت منابع انسانی کمک کند و همچنین برای سازگاری با شرایط جدید موردنظر قرار بگیرد. به عنوان نمونه، یکی از تاثیرات دورکاری کاهش سفرهای کاری است؛ طبق پیشبینی مکنزی ۲۰% سفرهای کاری گذشته دیگر تکرار نمیشوند و جلسههای آنلاین جایگزین آنها میشوند.
پاسخگویی به رفتارهای جدید کاربران
کارشناسان بر این عقیده هستند که رفتارهایی که در اثر پاندمی ایجاد شده پس از عقبنشینی آن هم ادامه خواهد داشت ولی نه با شدتی که در زمان بحران شاهد آن بودیم. از آنجایی که دادههای معتبر و جدید داخلی دردسترس نیست، نتایج چند تحقیق جدید در مقیاس جهانی را آوردهایم تا ببینیم چگونه و براساس چه معیارهایی بهتر است رفتارسنجی کاربران خود را انجام دهید.
طی تحقیقاتی که روی مصرفکنندگان انجام شد چند موضوع مورد بررسی قرار گرفت: از جمله اینكه افراد چقدر به رفتارهای جدید اهمیت میدهند، در طی پاندمی چه تجربههایی داشتند و چقدر روی سبک زندگی جدید خود سرمایهگذاری کردند. در مورد شرکتها نیز، روی نوع عكسالعمل آنها به رفتارهای جدید مصرفکنندگان و تغییرات داخلی خودشان بررسی انجام شد.
نتایج این تحقیقات نشان داد با سه گروه رفتاری روبرو هستیم:
- گروه اول: رفتارهایی که پس از کرونا به طور قوی ادامه پیدا خواهند کرد؛ مانند خرید آنلاین از سوپرمارکت.
- گروه دوم: رفتارهایی که پس از کرونا همچنان باقی خواهند ماند؛ مانند توجه به فضای داخلی خانه.
- گروه سوم: رفتارهایی که پس از کرونا به حالت قبلی برمیگردند؛ مانند سرگرمیهای دستهجمعی.
روشن است که بسته به هر کشور، این رفتارها میتواند متفاوت باشد. به عنوان مثال در چین که اوضاع به سرعت تحت کنترل قرار گرفت، تغییرات الگوی مصرف به احتمال زیاد چسبندگی کمتری خواهد داشت. در حالیکه با توجه به طولانی شدن دوران پاندمی در کشور ما، به نظر میرسد رفتارهای جدید بیشتر ادامه خواهند یافت.
در نمودار زیر این سه گروه رفتاری تفکیک شده است:

انجام تحقیقات جدید در مارکت خود
حال زمان آن است که آزمایشها و تحقیقات جدیدی انجام بدهید. به منظور آشنایی بیشتر با کم و کیف این گونه تحقیقات، نتایج یک تحقیق در مارکت خودرو بدین شرح است:
- زمان جمعآوری نظرات مشتریان: شهریورماه ۱۳۹۹
- مارکتهای مورد بررسی: ۷ مارکت جهانی امریکا، انگلستان، آلمان، فرانسه، ایتالیا، چین و ژاپن
- پالس نظرسنجی: ۵ موج از اردیبهشت ۹۹ تا شهریور ۹۹
- شرکتکنندگان: بیشتر از ۸۰۰۰ نفر در هر موج؛ بیشتر از ۱۰۰۰ نفر در هر مارکت
- سوالات نظرسنجی: ۲۰+ سوال درباره شیوه رفتوآمد، ۲۰+ سوال راجع به قصد خرید خودرو، ۱۰ سوال درباره تاثیر کووید و دموگرافیک
چه میزان تقاضا برای خرید خودرو نو و دست دوم وجود دارد؟
با توجه به افزایش میزان تقاضا برای خرید خودرو و به منظور اطلاع دقیقتر از علاقمندی خریداران، از آنها در مورد نوع خودروی که قصد خرید آن را دارند نظرخواهی شد. پاسخ به این سوال نیز در کشورهای مختلف، متفاوت بود.
همانطورکه از نمودارها پیداست، از موج دوم، درخواستها برای خرید خودرو نو افزایش یافته است و در اروپا و آسیا تمایل به خرید خودروهای دست دوم نیز رشد داشته است اما در امریکا از موج چهارم این تقاضاها افت کرده است. یکی از دلایل اصلی افزایش تقاضای خرید خودرو، ریسک بالای انتقال ویروس در اتوبوس، مترو و سایر وسایل حملونقل عمومی است.
اولویت مشتریان در خرید خودرو چیست؟
حال که درخواست خرید خودرو افزایش یافته است، یک مرحله دیگر عمیق میشویم: موقع خرید خودرو اولویتهای خریداران چیست؟ آمار نشان میدهد به جز چین، خریداران کشورهای دیگر مایل نیستند بابت خودرو پول زیادی خرج کنند. تحلیل پاسخ خریداران در کشورهای مختلف تفاوت قابل توجهی را نشان میدهد، به عنوان نمونه علاقمندی خریداران در ژاپن را با چین مقایسه کنید. خریداران در چین به دنبال خودروی بزرگتر و دارای سیستم ADAS هستند و حاضرند برای آن پول بیشتری پرداخت کنند اما در ژاپن خریداران به دنبال خودروی ارزانتر و کوچکتر هستند.